ANA ARI
Kraliçe ve arı beyi de denilen ana arının görevi petek gözlerine yumurta bırakmaktır.Ana arılar hayatında bir kez, birden fazla erkekle kovan dışında havada çiftleşir.Yumurtlarken isterse döllü isterse dölsüz yumurtlayabilir dölsüz yumurtadan erkek arı doğar o yüzden erkek arıların babaları yoktur fakat babadırlar.Döllü yumurtalardan işçi arılar doğar işçi arılar gerek duyduğunda bu yumurtalar larva döneminde iken özel süt ile beslenirse ana arı doğar.Ana arılar larvaları besleme özelliği olmadığı gibi kendini de besleyemez.Besleyici işçi arılar tarafından ağızdan ağza beslenirler. Ana arılarında iğneleri vardır ancak elinizle sıkıp öldürseniz bile insanı sokmaz. İğnesini yalnızca rakip ana arı ile liderlik savaşında kullanır.İğnesi işçi arı iğnesi gibi değildir o yüzden defalarca kullanabilir.Rakip ana ile savaşında tek iğne batırmak rakibin işini bitirir.Bir kovanda tek ana arı olur.Ana arılar Bal ve polen akımının bol olduğu güzel bahar ve yaz aylarında günde, ırklarına göre değişmekle beraber 1500 ile 3000 arası yumurta yapabilir.5 sene kadar yaşarlar en verimli yılları 1. ve 2. yıllarıdır.Ana arının yaşı bal verimi için çok önemli olduğu için arıcılar ana arılarının yaşını takip edebilmek için işaretleme gereği duymuştur.Ana arının sırtına numaralı veya renkli bantlar yapıştırmışlar veya arılar için üretilmiş 5 renk özel boya kullanmışlar bu renkler mavi yeşil beyaz sarı ve kırmızı dır.Bu renkler dünyada standart kullanılmaktadır.
İŞÇİ ARI
Adı üstünde işçi arılar çalışan kesimdir.Ömürleri 45-50 gündür.Kışın çalışmadığı dönemde bu süreç uzar.İşçi arılar 3 günü yumurta 6 günü larva ve 12 günü pupa (mühürlü) olmak üzere 21 günde doğarlar.Erken baharda ana arının azda olsa yumurtlaması ile yeni doğan arılar kovan mevcudunu önce gençleştirir baharla birlikte daha fazla yumurta ile mevcutları 60.000 ile 80.000 e kadar çıkabilirler.Başlıca görevleri kovan ve petek gözü temizliği, ana arı ve larva beslemesi, tarlacı arıların getirdiği balözlerinin depolanması ve olgunlaşmasını sağlamak balmumu salgılayıp petek örmek ve tamir etmek, dış tehlikelere karşı kovan önünde bekçilik yapmaktadır.Bu süreç 21 gün sürer sonra son görev olan tarlacılık başlar.
ERKEK ARI
Erkek arılar işçi arıdan uzun ana arıdan kısa fakat tombul arılardır.Bal polen prepolis (pire mumu) toplama işleri yapmadığı gibi iç işlerde de çalışmazlar.Kovanda midelerini bal ile doldurup dışarı çıkarlar çiftleşmeye çıkacak ana arı ararlar acıkınca tekrar kovana döner midelerini bal ile doldururlar.O yüzden oğul dönemleri bitince yani bal özü akımı azalınca işçi arılar tarafından kovandan atılırlar. Erkek arıların babaları yoktur ama babadırlar yani ana arının dölsüz yalnız kendi genini taşıyan yumurtalardan doğarlar. Yumurtladıktan 24 gün sonra doğarlar dört beş ay kadar yaşarlar.